DECOR TIPS : ΑΡΩΜΑ ΜΑΡΟΚΟΥ

Αν και δηλώνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι το αγαπημένο μου στυλ διακόσμησης είναι το retro με λίγα indastrial στοιχεία εδώ και λίγο καιρό φλερτάρω ανοιχτά με το μαροκινό στυλ, και άνετα πλέον το κατατάσσω στα πολύ διαχρονικά στυλ διακόσμησης, γιατί όπως και να το κάνουμε έχει  μια φινέτσα , μια απίστευτη αυθεντικότητα και στην τόσο εκλεπτυσμένη αισθητική που προσφέρει στον χώρο.
 Εάν ονειρεύεστε ταξίδια σε μαγευτικούς προορισμούς και εξωτικά μέρη. Εάν σας αρέσει να γνωρίζετε διαφορετικούς πολιτισμούς, εξερευνώντας τη ζωή από μια άλλη οπτική γωνία. Εάν δεν ενδιαφέρεστε για τίποτα το συνηθισμένο και το απλό.

Τα πλακάκια με πολύπλοκα μοτίβα πρόκειται να προσθέσουν μία αυθεντική πινελιά στο χώρο.
             

Ας μιλήσουμε πρώτα λίγο όμως για το αρχιτεκτονικό στοιχείο που εκφράζει τη μαροκινή κουλτούρα(γιατί βρε αδερφέ μπορεί να έχεις λεφτά και να θες το τσαρδάκι σου να το χτίσεις από την αρχή να μην ξέρεις ) Λοιπόν είναι οι καμάρες και τα περίτεχνα αραβουργήματα. Πολύπλοκα αραμπέσκ μωσαϊκά και τεχνοτροπίες με τάντελακτ (παραδοσιακό δομικό υλικό με βελούδινη υφή ε ) ντύνουν θαυμαστά κύρια (δάπεδα, τοίχοι) ή δευτερεύοντα διακοσμητικά στοιχεία (κατασκευές). Τα έντονα και λαμπερά χρώματα αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία χώρων με ξεχωριστή προσωπικότητα και στυλ, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των σωστών αποχρώσεων που ο συνδυασμός τους θα δώσει ένα έντονα έθνικ αποτέλεσμα. Το πράσινο του σμαραγδιού, το έντονο κόκκινο, το λαμπερό κίτρινο, το μπλε της θάλασσας, το βιολετί και οι αποχρώσεις της άμμου συμμετέχουν σε μια εξωτική μυσταγωγία. Πόρτες και παντζούρια (από ξύλο) λικνίζονται στους ρυθμούς του πράσινου, του τιρκουάζ, του aquamarine και φυσικά του καθαρού λευκού. Γήινη ζεστασιά θα σας χαρίσουν οι αποχρώσεις του κεχριμπαριού, της κανέλας, της τερακότας και το βαθύ σαγηνευτικό χρώμα της πορφύρας.

Το αρχιτεκτονικό στοιχείο που εκφράζει τη μαροκινή κουλτούρα είναι οι καμάρες και τα περίτεχνα αραβουργήματα.


Μεγάλοι, χαμηλοί, μακρόστενοι καναπέδες από ξύλο, περίτεχνα ξυλόγλυπτα έπιπλα, σιδερένια τραπεζάκια, παραβάν και κατασκευές με μωσαϊκή επένδυση χρησιμοποιούνται για την κύρια επίπλωση των χώρων. Προτιμήστε βαμβακερά, μεταξωτά ή λινά υφάσματα σε μονοχρωμίες ή με γεωμετρικά παραδοσιακά κεντήματα, αέρινες κουρτίνες, πολλά μαξιλάρια και χειροποίητα κιλίμια. Χρυσός και ασήμι αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της μαροκινής διακόσμησης. Δάπεδα από τερακότα και πέτρινες πλάκες μπορούν να εναλλάσσονται με τα εντυπωσιακά πολυσύνθετα παραδοσιακά μωσαϊκά, ενώ ξυλόγλυπτοι καθρέπτες, κεραμικά βάζα και μπολ (από ξύλο ή πέτρα) μπορούν να ολοκληρώσουν την ιδιαίτερου ύφους επίπλωση. Από ένα μαροκινό σκηνικό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα σιδερένια μικρά ή μεγάλα φανάρια που μπορείτε είτε να τα κρεμάσετε ασύμμετρα από την οροφή, είτε να τα τοποθετήσετε ως βασικά στοιχεία στο δάπεδο. Τα λαμπιρίσματά τους θα χαρίσουν μια ονειρική διάθεση στο χώρο σας, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο παιχνίδι σκιών σε αντικείμενα, υλικά και τοίχους.




Εάν το ταξίδι σας στο Μαρόκο επιθυμείτε να κρατήσει παντοτινά,η αν δεν έχετε πάει και είναι το όνειρο σας να μην κάνετε έτσι το σπιτικό σας και νιώθετε ότι έκει ζείτε Αλλά και πάλι μην σκέφτεστε το οικονομικό κομμάτι πάρα πολύ γιατί μπορείτε να βρείτε στην αγορά πολλές οικονομικές λύσεις η αν πιάνουν τα χέρια σας να μεταμορφώσετε τα παλιά σας όπως κάνω και εγώ .

Ένας πλαστικός καθρέφτης από τα Jumbo (τόσο οικονομικός) που μοιάζει να έκανε το ταξιδάκι του στο εξωτικό Μαρόκο 



Το μαύρο τονίζει τις γραμμές των επίπλων και αναδεικνύει τα μοτίβα. Η αντίθεση του με υλικά όπως το μάρμαρο και η πέτρα, εκπέμπει ένα drama ύφος.


Τα υφάσματα είναι μονόχρωμα και εμπριμέ. Τα μονόχρωμα είναι για τις μεγάλες επιφάνειες και τα εμπριμέ για τις πινελιές του χώρου. Είναι φυσικής προέλευσης, δηλαδή βαμβακερά και λινά και αποπνέουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του μαροκινού σπιτιού. Επομένως σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετά διακοσμητικά μαξιλάρια με γεωμετρικά σχέδια ή κάτι παρόμοιο στο χρώμα της αρέσκειας σας και μικρά χαλάκια ριγέ ή εμπριμέ με κάποιο ακανόνιστο σχέδιο. Τα δυο παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διακόσμηση των επίπλων (καναπές, πολυθρόνα, τραπέζι), αλλά και στο δάπεδο διότι στη μαροκινή διακόσμηση δημιουργούνται καθίσματα και στο έδαφος. Προτείνουμε να επιλέξετε εξαρχής τη χρωματική σας παλέτα έως 3 χρώματα για να βγει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ένα ουδέτερο χρώμα όπου θα είναι η βάση σας και δυο ακόμη για να κάνετε αντίθεση. Σε μικρότερες ποσότητες μπορείτε να μπλέξετε και παραπάνω αποχρώσεις, όλα με μέτρο όμως.

Για να γίνει ακόμη πιο χαρακτηριστικό το decor μην παραλείψετε να εντάξετε statement φωτιστικά.


Μην ξεχάσετε να εντάξετε στη διακόσμηση χαλιά με moroccan μοτίβα, ακόμη και στην μοντέρνα εκδοχή του



Και τέλος το βαρετό μου κομοδίνο που πλέον δεν το λες και βαρετό 







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news