Αυγά μπενεντικτ

Για την ιστορία το πιάτο αυγά Μπένεντικτ δημιουργήθηκε στο διάσημο εστιατόριο του Waldorf Hotel της Νέας Υόρκης ;όπως ακριβώς τα ζητούσε για το κυριακάτικο brunch ο διάσημος τραπεζίτης Lemuel Benedict. Θεωρούσε ότι τον βοηθούσε να συνέρθει μετά από μεθύσι. Πράγματι βοηθάει πάρα πολύ σε ένα βράδυ μετά από μπόλικο αλκοόλ να συνέλθετε και να πάτε στην δουλεία νορμάλ.
 Αν και εγώ πιστεύω ότι είναι ιδανική πρόταση για ένα εντυπωσιακό κυριακάτικο brunce.
 Για να δούμε τι θα χρειαστούμε

  • 4 φέτες μπέικον
  • 4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο( εγώ βάζω στρόγγυλα ψωμάκια )
  • 4 αυγά ποσέ
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανιστό για 5-6 λεπτά.
    Ετοιμάζουμε τη σος Hollandaise: σε μεταλλικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό (σαν μπεν μαρί). Ρίχνουμε ένα κυβάκι βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα κυβάκια βούτυρο ανακατεύοντας κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σος να έχει παχύρρευστη υφή. Όσο πιο παχύρρευστη γίνεται, μπορούμε να ρίχνουμε τρία κυβάκια βούτυρο ταυτόχρονα, ανακατεύοντας. Αν ζεσταθεί πολύ το μπολ, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο. Κατόπιν το τοποθετούμε ξανά πάνω στο κατσαρολάκι. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε. Αλατοπιπερώνουμε.
    Σερβίρουμε τα ψωμάκια σε πιάτο. Ακουμπάμε από πάνω τα ποσέ αυγά και περιχύνουμε με τη σος. Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news