Styling Στη Βιβλιοθήκη


Σας τυχαίνει να προσπαθείτε να τακτοποιήσετε τη βιβλιοθήκη σας και να μη καταφέρνετε να τη διακοσμήσετε αξιοπρεπώς? Να ασχολείστε για ώρες και παρόλα αυτά το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό? Είτε άδεια ράφια, είτε παραγεμισμένα με πράγματα που με τίποτα να μη ταιριάζουν μεταξύ τους?

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις styling σε μια βιβλιοθήκη, ας δούμε όμως μερικά βασικά βήματα.
Καταρχάς μαζέψτε τα όλα, αδειάστε τα ράφια και ξεκινήστε από την αρχή. 
Αν η βιβλιοθήκη έχει άσχημη πλάτη ή βλέπει τοίχο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τη βάψετε σε κάποιο έντονο χρώμα ή να περάσετε κάποια ταπετσαρία. Θα δώσει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Για εξοικονόμηση χρημάτων μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο στένσιλ στην πλάτη.

Ξεσκαρτάρετε το υλικό σας. Κάντε πέτρα την καρδιά σας και παραδεχτείτε ότι κάποια βιβλία (κατά προτίμηση τα πιο άσχημα) δεν πρόκειται να τα διαβάσετε ποτέ. Κάντε τους την χάρη λοιπόν και δωρίστε τα. Στα υπόλοιπα τσεκάρετε αν βγαίνει το χάρτινο εξώφυλλο (στα σκληρά), ενίοτε το εσωτερικό είναι αξιοποιήσιμο.
Ξεχωρίστε τα βιβλία και τα διακοσμητικά κατά μεγέθη, αντικείμενο και χρώμα.
Αρχίζουμε να τοποθετούμε βιβλία στα ράφια. Κάποιες ομάδες θα μπουν καθέτως κι άλλες οριζοντίως.  Η ποικιλία συστήνεται θερμά για να μην έχουμε πληκτικό αποτέλεσμα. Υπόψιν ότι τα ψηλά βιβλία συνήθως δείχνουν καλύτερα οριζοντίως (λειτουργούν και ως βιβλιοστάτες). 


Προσωπικά προτιμώ οι ομάδες βιβλίων να είναι κατά δύναμη θεματικές. Αρχικά το τοποθετώ έτσι και στη συνέχεια αν προκύψει πρόβλημα αισθητικό  μπορεί να κάνω κάποιους συμβιβασμούς και να προβώ σε μετακινήσεις. 


Αν τα βιβλία σας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και σε χρώματα που βγάζουν μάτι, μια ιδέα (ολίγον μαζοχιστική) είναι να τα ντύσετε με χαρτί της επιλογής σας. Θα κουραστείτε αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Έτσι βιβλία "ότι του φανεί του λωλοστεφανή" θα ομογενοποιηθούν και θα δημιουργήσουν συνθέσεις κάλλους! 

Αν βαριέστε ή δεν το 'χετε το κοπτοραπτικό βρε αδερφέ, μια πρόταση είναι να γυρίσετε τα βιβλία από την πλευρά των σελίδων. Έτσι όμως δεν θα ξέρετε ποιο βιβλίο είναι ποιο, οπότε αυτή η λύση συστήνεται μόνο σε όσους δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τη λογοτεχνία.


Τοποθετώντας τα βιβλία φροντίστε να αφήσετε λίγο χώρο και για  διακοσμητικά αντικείμενα. Οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο για βιβλία, χρειάζονται και αντικείμενα, πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αγαπάμε και συλλέγουμε για χρόνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έργα τέχνης (μικρά γλυπτά και καμβάδες), κεραμικά, κεριά και κηροπήγια, συλλογές διάφορες, βάζα και κορνίζες. Οι τελευταίες θέλουν προσοχή, πρέπει να δένουν μεταξύ τους και να χρησιμοποιούνται με φειδώ, αλλιώς ενδέχεται να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε τοποθετώντας τα μεγαλύτερα διακοσμητικά και τα σκορπάμε στα ράφια με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία μεγεθών και όγκων. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μεσαία και στο τέλος τα μικρά. Εδώ θέλει πολλή προσοχή, γιατί τα μικροαντικείμενα τείνουν να δημιουργούν ακαταστασία, δεν "γράφουν" όπως θα θέλαμε και ελλοχεύει ο κίνδυνος να γεμίσουμε σαβούρα.

Κάνουμε δοκιμές λοιπόν και όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάποια μικροαντικείμενα, τα αφαιρούμε δοκιμάζοντας κάποια μεγαλύτερα στη θέση τους και βλέπουμε τι μας αρέσει καλύτερα.

Φροντίζουμε να εκμεταλλευόμαστε όλο το βάθος του ραφιού γιατί έτσι δίνεται προοπτική και συνεπώς πιο ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα. Μπορούμε δηλαδή να τοποθετήσουμε κάποια κορνίζα, φωτογραφία ή καμβά στο βάθος και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα πιο μπροστά.
Οι κορνίζες και οι πίνακες είναι μια ωραία λύση για να κρύψουμε κάποια βιβλία ακαλαίσθητα.

Εάν η βιβλιοθήκη σας είναι από γυψοσανίδα ή έχει φαρδιά πλαϊνά χωρίσματα μπορείτε να καρφώσετε μικρούς πίνακες πάνω τους.

Τα οριζοντίως τοποθετημένα βιβλία μετατρέπονται σε ωραιότατα εκθετήρια για διακοσμητικά αντικείμενα. Ότι τοποθετήσετε εκεί πάνω θα προβληθεί πολύ καλύτερα.
Εδώ θα επισημάνω τη σημασία του χρώματος και του υλικού των διακοσμητικών. Υπάρχουν δύο τρόποι styling. Είτε επιλέγουμε να γκρουπάρουμε τα όμοια είτε να τα σκορπίσουμε ισορροπημένα σε όλη τη βιβλιοθήκη. Συνήθως προτιμώ το γκρουπάρισμα, να κάνω δηλαδή συνθέσεις από όμοια διακοσμητικά. Όμοια σε σχέδιο, υλικό ή χρώμα. Μερικά αντικείμενα έχουν πιο έντονη παρουσία ως ομάδα παρά όταν τα τρώει η μοναξιά. Αν όμως είναι πολλά και χάνονται εξετάστε το ενδεχόμενο να προβληθούν κατά ομάδες.
Υπόψιν ότι οι ομάδες αντικειμένων δείχνουν καλύτερα όταν είναι σε μονό (περιττό) αριθμό, δηλαδή 3 ή 5. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε ράφι θα έχετε από 3 διακοσμητικά μαζί, παίξτε λίγο.


Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αντίθεση. Αν έχετε λευκή βιβλιοθήκη και πολλά ανοιχτόχρωμα διακοσμητικά να ξέρετε ότι θα χαθούν. Ίσως πρέπει να σκεφθείτε  να βάψετε την πλάτη της βιβλιοθήκης ή να κολλήσετε ταπετσαρία.
Για τα ασχημούλικα πράγματα και τα λογής ψιλολόια μια ωραιότατη λύση είναι τα κουτιά. Ψάθινα, δερμάτινα, μεταλλικά ή χάρτινα, επιστρατεύστε τα για να διακοσμήσετε τα ράφια και να απαλλαχθείτε από φλύαρα μικροπράγματα.





Αν έχετε κάποια περιοδικά ή άσχημα λεπτά βιβλία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα κουτιά για να τα τοποθετήσετε χωρίς να φαίνονται. Φυσικά τα κουτιά πρέπει να είναι στο ίδιο χρώμα. 

Πιστεύω ότι το styling της βιβλιοθήκης πρέπει να περιλαμβάνει αντικείμενα και βιβλία που να δείχνουν την προσωπικότητα μας, τα ενδιαφέροντα που έχουμε, τις συλλογές μας, πράγματα που μας αρέσουν και αγαπάμε. Για μένα η βιβλιοθήκη μου είναι το πιο σημαντικό σημείο του σπιτιού. 
Κάθε τόσο κάντε μερικά βήματα πίσω και τσεκάρετε το αποτέλεσμα. Πώς στέκονται τα αντικείμενα, αν κάπου πέφτει περισσότερο βάρος ή χρώμα και κάντε συνέχεια διορθώσεις μέχρι να είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Αν δείτε κάποιο χρώμα να βγάζει μάτι σε ένα σημείο της βιβλιοθήκης, αφαιρέστε το ή δοκιμάστε να βάλετε κάτι αντίστοιχο σε άλλα σημεία για να επέλθει ισορροπία.
Κάντε και διαλείμματα για να αδειάζει το κεφάλι σας και να έχετε πιο φρέσκια ματιά. Διασκεδάστε το!! Στόχος είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα δείχνει στημένο και κλισέ. Να φαίνεται σαν να το πετύχατε χωρίς κόπο (χάχα ... εδώ γελάμε!)


                    

Κάντε και διαλείμματα για να αδειάζει το κεφάλι σας και να έχετε πιο φρέσκια ματιά. Διασκεδάστε το!! Στόχος είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα δείχνει στημένο και κλισέ. Να φαίνεται σαν να το πετύχατε χωρίς κόπο (χάχα ... εδώ γελάμε!)


Έτσι λοιπόν μη χώνετε μέσα ότι χαζομάρα σας περισσεύει ή σας χάρισαν (γι αυτό έχουμε τα υπόγεια). Βάλτε πράγματα που αγαπάτε, που κρύβουν ωραίες αναμνήσεις και στην τελική αν δεν χωράνε κρύψτε κάποια και τα εναλλάσσεται. 
                                                                                                                                                                                         















1 σχόλια:

 

Blogger news