Yλικά
150 γρ. σοκολάτα πικρή ψιλοκομμένη
18 καρύδια (μισά) καβουρδισμένα
18 λωρίδες πορτοκάλι καραμελωμένο
18 βερίκοκα αποξηραμένα
Eκτέλεση
Καλύπτουμε τη βάση ενός ταψιού με χαρτί ψησίματος
.
Ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρόλα μέχρι να σιγοβράσει.
Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Μεταφέρουμε το μπολ πάνω
από την κατσαρόλα με το νερό και λιώνουμε τη σοκολάτα
ανακατεύοντας συνέχεια. (H τεχνική αυτή λέγεται μπεν
μαρί*). Ρίχνουμε πάνω στο χαρτί ψησίματος που στρώσαμε
στο ταψί 18 κουταλιές λιωμένης σοκολάτας με μεγάλο
κουτάλι, φροντίζοντας να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ
τους. Αν η σοκολάτα δέσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας,
μεταφέρουμε το μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από το
ζεστό νερό ώστε να λιώσει ξανά. Αμέσως, τοποθετούμε πάνω
σε κάθε κουταλιά σοκολάτας ένα κομμάτι πορτοκάλι, ένα
βερίκοκο και ένα κομμάτι καρύδι. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά
περίπου σε θερμοκρασία δωματίου να σφίξουν και είναι
έτοιμα να σερβιριστούν. Αν δεν σφίξουν μέσα σε αυτό το
διάστημα, τα βάζουμε ακάλυπτα στο ψυγείο για 10 επιπλέον
λεπτά.
ΣΗΜ.: Τα παραδοσιακά γαλλικά σοκολατάκια ονομάζονται
mendiant ή mendicant και έχουν τις ρίζες τους στις
μοναστικές παραδόσεις. Μπεν μαρί (Bain-marie) είναι η
τεχνική κατά την οποία φέρνουμε νερό σε σημείο βρασμού,
κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και κρατάμε πάνω από το
νερό ένα πυρίμαχο μπολ μέσα στο οποίο λιώνουμε το υλικό
μας ανακατεύοντας συχνά χωρίς να επιτρέψουμε την άμεση επαφή του με το νερό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου