Επιλέγοντας Το Γκρι


Το γκρι έγινε πολύ της μόδας κάπου το 2009.Το γεγονός ότι είναι trend δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί λίαν συντόμως. Συνήθως ένα χρωματικό trend κρατά περί τη δεκαετία και προσωπικά ακόμα δεν το έχω βαρεθεί.  Μάλιστα πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει καθότι είναι εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για ένα ουδέτερο φόντο σε σχέση με τα συνήθη γήινα χρώματα όπως τα μπεζ που κυκλοφορούν πολλά πολλά χρόνια
Μιας και κάποιοι αναγνώστες το αγαπάτε όσο εγώ και ζητάτε συμβουλές θα πούμε μερικά πράγματα για να αποφασίσετε αν θα το χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας και με ποιό τρόπο. 
Πολλοί το θεωρούν χρώμα ψυχρό, μονότονο, βαρετό και δεν μπορούν καν να φανταστούν να βάψουν το σπίτι τους με αυτό. Κι όμως το γκρι είναι κομψό, φινετσάτο κι ιδιαιτέρως ευέλικτο. Αν φοβάστε τα χρώματα και ταυτόχρονα δεν αγαπάτε την ολοτέλεια του λευκού, το γκρι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. 


Βασική αρχή : το γκρι είναι ένα χρώμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο του, σε αντίθεση με το λευκό παραδείγματος χάρην. Δείχνει καλά με την συντροφιά άλλων χρωμάτων. Αν το συνδέετε νοερά με καταθλιπτικούς δημόσιους χώρους και γκρίζες μεγαλουπόλεις είναι επειδή δεν έχει συνδυαστεί αισθητικά με άλλα, κατάλληλα χρώματα. Το γκρι έχει την ιδιότητα να αναδεικνύει τα χρώματα σε αντίθεση με το λευκό που τα κάνει πολύ έντονα και "τσιριχτά". Είναι το χρώμα που δεν τα ανταγωνίζεται αλλά τα ομορφαίνει και τα προβάλει


Προσοχή θέλει η επιλογή της απόχρωσης η οποία έχει σχέση με το ύφος και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε στο χώρο σας. 

Τα χρώματα που δίνουν ζωή στο γκρι είναι τα κίτρινα ...


... τα φρέσκα πράσινα


                           
τα πορτοκαλί και τα ροδακινί ...

 τα κόκκινα ...
 ... αλλά και τα ροζ.
Όταν συνδυάζεται με θερμά χρώματα δημιουργεί ένα ήρεμο και ουδέτερο περιβάλλον. Είναι καλή ιδέα να συνδυάζουμε ισορροπημένα θερμά και ψυχρά χρώματα και να έχουμε υπόψη ότι χρωματικό ρόλο παίζουν  ακόμα και τα δάπεδα και το υλικό κατασκευής των επίπλων μας. 
Φροντίστε μόνο να υπάρχει στο χώρο αρκετό λευκό ή και άλλα χρώματα που θα ζωντανέψουν το γκρι και δεν θα το καταστήσουν κουραστικό. Δείχνει επίσης πολύ όμορφο και σοφιστικέ συνδυασμένο με το καφέ.


                                       

Αποφασίστε λοιπόν καταρχάς τον τόνο που προτιμάτε. Το γκρι έχει 3 τόνους, μπλε, πράσινο και μωβ.  Τα πιο ουδέτερα γκρι στον τοίχο είναι εκείνα που πρασινίζουν.  Αν θέλετε να μπλεδίζει το δωμάτιο προτιμήστε τα γκρι που μπλεδίζουν.  Αρκετά ουδέτερα είναι όμως και κάποια γκρι που μωβίζουν.

Για να αποφασίσετε τον τόνο λάβετε υπόψη σας τα σταθερά σημεία του σπιτιού, όπως δάπεδα, τζάκια, επενδύσεις με πέτρα ή τούβλα. Μην επιλέξετε ένα τόνο αν δεν υπάρχει και σε άλλο σημείο του σπιτιού. 


Λάβετε υπόψη το φωτισμό του χώρου. Αν έχετε πολύ καλό φως επιλέξτε ένα απαλό γκρι που θα αλλάζει ανάλογα με το φως του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. 


Αν ο χώρος είναι σκοτεινός ή το δωμάτιο βλέπει βορρά προτιμήστε ένα πιο σκούρο και πιο πλούσιο γκρι μιας και θα χρειαστείτε τεχνητό φωτισμό για να αναδείξετε το δωμάτιο. 
Αποφεύγουμε γενικά τις ανοιχτές αποχρώσεις στα σκοτεινά δωμάτια γιατι δημιουργούνται έντονες σκιάσεις στους τοίχους που δεν κολακεύουν το χώρο. Ένα απαλό χρώμα όσο όμορφο κι αν είναι δεν πρόκειται να κολακεύσει ένα σκοτεινό δωμάτιο.Αν έχετε ήδη έπιπλα και κουρτίνες δοκιμάσετε να βάψετε αρκετά μεγάλα κομμάτια γυψοσανίδας ή χοντρά χαρτόνια και να τα βάλετε πάνω στους τοίχους, πίσω από τα έπιπλα σας και να δείτε πως δείχνουν. Κάντε δοκιμές διάφορες ώρες της μέρας για να δείτε το φως και δοκιμάστε αποχρώσεις για να κάνετε την τελική σας επιλογή. 

Αν όμως το σπίτι δεν έχει ακόμα έπιπλα και κουρτίνες δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζετε πολλές αποχρώσεις καθώς δεν θα έχετε σημείο σύγκρισης.
Μια καλή συμβουλή αν ξεκινάτε από την αρχή το σπιτικό σας ή αν κάνετε εξ ολοκλήρου ανακαίνιση, είναι να διαλέξετε πρώτα υφάσματα (έπιπλα και κουρτίνες) και τυχόν ταπετσαρίες και μετά τα χρώματα των τοίχων. Αν αυτή η επιλογή δεν ειναι εφικτή τότε θα διαλέξετε απόχρωση σύμφωνα με τα σταθερά σημεία του χώρου, όπως δάπεδα, πάγκοι, επενδύσεις τοίχων, τζάκια κλπ
Το γκρι είναι ένα χρώμα που ταιριάζει με όλα τα στυλ, ρουστίκ, μοντέρνο, κλασικό ή ρομαντικό.


Ανανεώνει το κλασικό στυλ και του δίνει σοφιστικέ κομψότητα.                                             
Ταιριάζει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
Θαυμάσια επιλογή στην κρεβατοκάμαρα!Δώστε διαχρονικό στύλ στην κουζίνα!


Δεν υπάρχει λόγος να το φοβηθείτε στο παιδικό δωμάτιο. Έχουμε κάνει άπειρα αφιερώματα σε γκρι παιδικά δωμάτια :) 

Αν το φοβάστε σε μεγάλες επιφάνειες, σας συστήνω να το δοκιμάσετε με τεχνική stucco σε κάποιο κεντρικό τοίχο. Δείχνει υπέροχο και δεν θα το βαρεθείτε τόσο εύκολα όσο κάποιο άλλο χρώμα,


Συνοψίζοντας, γκρι ένα χρώμα με προσωπικότητα που αναδεικνύει όσο λίγα, άλλα χρώματα! 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news